”Vi kan det här!”

Till alla er som jobbar med barn/ungdomar/unga vuxna i olika verksamheter; särskilt där det också finns ungdomar som inte har någon Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och som inte själva har en autismspektrumdiagnos:

-Sluta säg och sluta tro att ni ”kan det”, att ”det är lika tufft för alla” eller att ni; oavsett utbildning kan förstå hur det är!

(Utöver vår diagnos är vi även individer så: NEJ- det gör inte minsta skillnad att ”min son har adhd” eller att ”barnen har en kusin med svår Autism”- det gör ingen skillnad!)

Är det något jag har lärt mig denna vecka så är det att det är i situationer som anses ”jobbiga för alla” som man verkligen måste tänka på att vi med autism ALLA GÅNGER alltså har det minst 200% jobbigare!

När man kämpar för sitt barns rätt att vara delaktig, att få lika förutsättningar och för att det ska må bra är det hopplöst att få svaret: ”Du vet att det här är lika jobbigt för alla!”. Det tyder på att jag inte har nått fram alls!

Det går nämligen inte att ens jämföra två lika gamla ungdomar med samma funktionsnedsättning och tro att de har samma behov! 

När du börjar ett nytt jobb; vill du att din chef då säger:

”Jaha jag ser att du har glasögon- jag har haft anställda med synproblem tidigare så jag vet precis vad du behöver!” och sedan plockar fram allt material för introduktion i punktskrift istället för vanlig text? Känner du då dig sedd och förstådd?

Detta är det du behöver komma ihåg:

Så länge vi har individer med särskilda behov så måste vi vara öppna för individuella lösningar!

Senaste kommentaren

28.09 | 08:23

Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!

23.08 | 00:20

Soc maktmissbruk måste stoppas

21.08 | 16:41

Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.

13.08 | 23:11

Ja åtminstone enligt Patientlagen…..

Dela den här sidan