Dagens kameleont!

Dagens kameleont!

Kameleonten firar jul

En god Kameleont-jul

Kameleonter ogillar mycket med julen. Det är mycket sittande, ätande, umgås med många andra, ofta i kombination med att sitta still och äta! 

Maten är annorlunda, konsistensen konstig på mycket; sill, rödbetssallad, geléartade rätter som lutfisk (en rätt jag ännu inte ens smakar; bara tanken på att stoppa torkad fisk i LUT!?) eller i värsta fall- GRISFÖTTER!

Hos familjer med yngre kameleonter är ofta hela december och ibland halva november en tuff tid! Bara den enorma spänning inför julklappar och tomtebesök ger enorm stress! 

När min kameleont var yngre hade jag lust att ibland tejpa för munnen på alla som käckt frågade: ”Ska det bli kul med julklappar nu då??” Eller den onödigt stora frågan ”vad önskar du dig i julklapp då?”. Ungen var ju ett nervvrak i 1,5 månader!

Det GÅR inte att svara på det eftersom man ofta inte har en aning om vad man kan önska sig, inte kan och för det mesta får man inte heller något svar!

 När jag var i 7-årsåldern skrev jag på min önskelista:

”Kiosk”

En rolig historia men det säger en del om hur svårbesvarad frågan är!

I år väljer jag att ägna helgerna åt att ge patienterna på den avdelningen jag just nu jobbar på i Sundsvall en lite godare jul! Då slipper jag hela firandet men kan göra nytta! Utan förmågan att se sig själv utifrån; eller som Björn Roslund beskriver det så klockrent i boken ”Haja adhd”- man saknar den ”inbyggda drönare” som andra har!

Vill man förstå adhd/NPF på ett enkelt sätt ska man absolut läsa eller lyssna på boken!

Haja ADHD av Björn Roslund på Nextory: https://www.nextory.se/bok/haja-adhd-/9789127826700

God Jul och gott nytt år!!

Kommentarer

Madeleine

21.12.2019 21:35

Yngsta sonen vill vara med o köpa sina presenter/ julklappar.

Madeleine

22.12.2019 08:16

Just det- där har han kommit på ett jättebra sätt att undvika otrevliga överraskningar och ”styra” spänningen; vi gör likadant med vår och själv tycker jag att det är allra bäst att få presentkort!😄

Senaste kommentaren

28.09 | 08:23

Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!

23.08 | 00:20

Soc maktmissbruk måste stoppas

21.08 | 16:41

Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.

13.08 | 23:11

Ja åtminstone enligt Patientlagen…..

Dela den här sidan