Jag tonsätter en gammal goding

Jag tonsätter en gammal goding

”Fira” jul?

(fortsättning på noter/text ovan!)

Nu är det jul igen 

Ja nu är det jul igen 

och julen varar allt för länge!

För nu är det jul igen 

man låstas ha kul igen 

Ler men längtar 

hem till sängen!

Och när man kämpat hårt 

för alla andras skull 

Ska allt om ett år repeteras!

 

Och all den energi 

man kastat bort på det.

Får göras om på nytt igen….

Julen är en tid då människor, familjer och släkt samlas för att tillsammans umgås, äta gott, prata, dela ut julklappar till varandra med glädje se dem öppna dem och öppna sina egna och njuta av glädjen i att ge och få.

Det knäcks nötter och lyssnas på julmusik, det är glögg, fika och småprat. Julklappar ska vara överraskande och ge en glädjereaktion! Dagen ska vara positiv och fylla oss med en känsla av gemenskap och tillförsikt.

Men hur är det när man inte tycker om sociala sammankomster? När man är selektiv i sitt ätande, har svårt att äta med stressen av många omkring sig? När man inte tycker om överraskningar eller inte vet vad man ska göra om man inte tycker om det man fått? 

Jag minns med tårar i ögonen en jul när jag hade önskat mig en skolväska och fick en som jag inte alls ville ha då. Det tog min mamma flera timmar innan hon lyckades få en ångestfylld, mycket yngre version av mig att berätta vad som var fel. Jag ville ju inte göra mormor ledsen! Jag skulle aldrig ha bett om kvittot själv!

Hur är det når man är så perceptuellt känslig för alla intryck och inte kan filtrera bort något utan måste höra julmusik, Kalle Ankas jul, klirrande av bestick och skrap på tallrikar, prat och skratt, prassel av papper samtidigt som man ser blinkande julbelysning, människor som rör sig, färgglada dekorationer, och även hantera dofter från mat, dryck, HYACINTER, parfymer och även stå ut med fina men inte så bekväma julkläder?

Det korta svaret är: ett sensoriskt helvete!

 Hur är julen när man har en låg inkomst eller bara har någon slags bidrag att leva på? När man också har ett eller flera barn med funktionsnedsättning och nu istället för det vårdbidrag på 50% istället välsignats med ett omvårdnadsbidrag på endast 25%?

Då är det långt ifrån självklart att man är så sugen på att ”fira” jul….

Senaste kommentaren

28.09 | 08:23

Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!

23.08 | 00:20

Soc maktmissbruk måste stoppas

21.08 | 16:41

Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.

13.08 | 23:11

Ja åtminstone enligt Patientlagen…..

Dela den här sidan