Vad innebär ”oflexibelt tänkande”?

Jag får ofta denna fråga och det är även något jag själv undrat över många gånger? Personer med adhd och/eller autism uppfattas ju ofta som kreativa, nytänkande och lite ”outside the box” t.e.x. Vid problemlösning; så skulle jag även beskriva mig själv!

Det man menar är dock något annat. Det avser en svårighet i att snabbt, vid oväntade förändringar etc har svårare att snabbt ”byta läge” eller tankesätt. Man har svårt att förutse saker men dessvärre är livet; generellt väldigt föränderligt så det händer ganska ofta att planer ändras, saker blir inställda pga dåligt väder, sjukdom och annat som gör att förmågan att ha en ”plan B” är ganska praktisk!

Ofta målar nog de flesta av oss upp en bild i huvudet av hur något ska gå, bli eller se ut. Det är när denna bild inte stämmer med hur verkligheten faktiskt ser ut ’som det kan bli riktigt fel!

Min kära mor lärde sig den hårda vägen att INTE berätta om roliga saker som skulle hända innan hon var 100% säker på att det skulle bli av! Sa hon ”imorgon åker vi till sjön och badar” och det sedan regnade- KRIS!!

Vi har semesterbilder från Mellbystrand där jag badar i mulet väder och full storm..... helt ensam- men envis som synden!

Det är vad man menar. För ännu ett exempel; se klippet nedan!

Oflexibelt tänkande och konsekvenser av det.....

Senaste kommentaren

28.09 | 08:23

Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!

23.08 | 00:20

Soc maktmissbruk måste stoppas

21.08 | 16:41

Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.

13.08 | 23:11

Ja åtminstone enligt Patientlagen…..

Dela den här sidan