Annorlunda perception och arbetsmiljö för stora och små

Annorlunda perception 

Vad menar man egentligen? Om du inte vet; känn ingen skam- det var något som min läkare fick förklara för det senaste geniet till Handläggare på Försäkringskassan med, hon skrev: ”Du påstår att din patient är känslig för sensoriska intryck; kan du förklara?”.... Jag försöker med en metafor.

Tänk dig ett rum byggt med bara fönster en riktigt solig dag mitt i bländande vit snö. Inga gardiner, inga persienner. 

På öronen har du motsatsen till hörselkåpor: ”huvudmegafoner” snarare- dvs alla ljud tas in i samma, förstärkta ljudnivå. Allt ifrån fläktsystemet till radion kollegan lyssnar på, någon pratar i telefon, någon knappar på sin daton, en annan tappar pennan mm. På denna front finns inte heller något ”filter”.

Du sitter hela dagen på en obekväm stol med en dyna vars tyg är av ett material som får håren på din kropp att resa sig av obehag. Det är stickigt och går igenom vissa kläder. 

På tal om kläder tvingas du ofta jobba i kläder som är stela som nya jeans som passar illa. Runt halsen är det så tajta att det känns som ett stryptag och i midjan skär det in och irriterar.Hela dagen kommer skarpa dofter förbi dig; parfymer, svett, olika material, alla luktar ju olika på något sätt. Samma sak med plötsliga ljud, ljus, rörelser och ändringar i det som är planerat eller inte går att förutsäga. Även människor jag möter kan tillföra eller stjäla min energi bara genom sitt agerande, humör eller bemötande.

Alla dessa intryck, oavsett positiva eller negativa har samma effekt- de tar energi från mig.

Det är som att jag försöker göra en budget och det hela tiden tillkommer utgifter jag aldrig kan förutse. Jag kan tro mig veta vilka inkomster jag har på energisidan men när det gäller utgifter så kan något mycket litet ta enorma mängder energi när jag minst anar det och då hamnar jag på minus.

Ofta så mycket minus att jag inte ens har energi att göra något som ger inkomst!

Problemet är att det i min budget inte finns något sätt att få kredit; det går inte att snyggt planera för framtiden.

Applicera samma tanke på barn med autism som går i skolan och jag tror du inser att lösningen på all problematisk skolfrånvaro kan vara lättare och billigare än du tror! 

 

Fred och kärlek!

Kameleonten/Anna Porsvald